Umrežimo se za promjene / Coming to Network together for change

Consumers International najavio je temu Svjetskog dana prava potrošača koji se održava 15. ožujka 2020. – Održiva potrošnja. U kampanji će se raspravljati o potrebi za održivom potrošnjom na globalnoj razini i naglasiti važna uloga prava i zaštite potrošača.

O temi

Kad bi svi živjeli stilom života prosječnog zapadnog Europljanina, za to bi nam trebala tri planeta. Usto, oko milijarde ljudi živi u ekstremnom siromaštvu, bez minimalnih sredstava za dostojan život.

Kako bismo zaštitili planet i osigurali pravedne socijalne uvjete za sadašnje i buduće generacije, moramo promisliti kako proizvodimo i trošimo robu i usluge. Cilj je održive potrošnje povećati učinkovitost resursa i pravednu trgovinu te pomoći u suzbijanju siromaštva i omogućiti svim ljudima kvalitetan život s pristupom hrani, vodi, energiji, lijekovima i ostalome.

Potražnja za održivim proizvodima raste – naročito među mladim potrošačima. U studiji provedenoj na globalnoj razini utvrđeno je da je 66 % potrošača spremno platiti više za održive robne marke. Međutim, u nekim drugim studijama utvrđeno je da se stvarna kupnja održivih proizvoda kreće u rasponu od 20 do 30 % (pročitajte više ovdje i ovdje). Općenito gledano, održivost nije lak izbor za potrošače i za nju moraju uložiti trud u istraživanje i odabir pravog proizvoda/usluge za kupnju, promijeniti ponašanje ili platiti više.

Ipak, postoje prve naznake smanjenja te razlike između namjere i djelovanja i ključno je da nastavimo raditi na tome do njezina uklanjanja. Održivu potrošnju moramo učiniti lakom opcijom za potrošače.

Consumers International

Dubrovački
Međimurske novine
Net.hr
Regionalni plus