Umrežimo se za promjene / Coming to Network together for change

Prije godinu dana (13. prosinca 2018. ) je Predsjednica Republike Hrvatske donijela Odluku o proglašenju zakona o državnom inspektoratu, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 7. prosinca 2018. godine (NN 115/18). U tih godinu dana DIRH se nije uspio posložiti, nije uspio objediniti inspekcije koje su iz nekadašnjeg Državnog inspektorata, premještene u resorna ministarstva Vlade RH.

Kada je tadašnja Vlada Zorana Milanovića u suglasju s tadašnjim Predsjednikom RH Ivom Josipovićem  ukinula Državni inspektorat i zaštitu potrošača povjerila Zakonom o inspekcijama u gospodarstvu Ministarstvu gospodarstva, udruge potrošača su ogorčeno ukazivale na diskriminaciju koja im je tim Zakonom nametnuta. Kako je Ministarstvo gospodarstva nadležno za provedbu politike zaštite potrošača, a isto kreira sve zakone vezane za gospodarstvo, jasan je izraziti sukob interesa, a tim Zakonom su ovlašteni da u naravi kontroliraju sami sebi, što je nepojmljivo u suvremenom demokratskom svijetu.

Vraćanjem Državnog inspektorata Republike Hrvatske, najavljivale su se velike promjene u inspekcijskom sustavu, te kao što u zakonu piše, da će to biti nezavisno tijelo za inspekcijske poslove.

Sada nakon godinu dana je jasno da je sve to samo politički izborni marketing, a potrošači i dalje ostaju čvrsto na repu po zaštiti potrošačkih prava od svih potrošača država članica EU.

Dovoljno je pogledati mrežnu stranicu Državnog inspektorata Republike Hrvatske (https://dirh.gov.hr/) pa da se vidi da se DIRH baš nijednom aktivnošću ne bavi pitanima zaštite potrošača. Što je još neozbiljnije na njihovim mrežnim stranicama se potrošači upućuju da se i dalje žale tržišnoj inspekcija u području zaštite potrošača i sigurnost neprehrambenih proizvoda koje je i dalje na adresi Ministarstva gospodarstva (https://dirh.gov.hr/kontakt-podnosenje-prijava/77)

DIRH u ovih godinu dana nije kontaktirao nijednu udruga za zaštitu potrošača, nije se pridružio nijednoj aktivnosti udruga za zaštitu potrošača. Da nema link na RAPEX, ni riječ „potrošač“ ne bi bila spomenuta na predmetnoj mrežnoj stranici.

Kako je na „osobni zahtjev“ dana 14. studenog 2019. razriješena dužnosti  pomoćnica Ministra gospodarstva za trgovinu i unutrašnje tržište (nadležna za zaštitu potrošača), poznata po tome što je provedbom „politike zaštite potrošača“ u potpunosti diskriminirala i marginalizirala udruge za zaštitu potrošača, pokušavajući ih pretvoriti u produženu ruku Ministarstva gospodarstva,  ostaje da potrošači i dalje čekaju da se u Republici Hrvatskoj shvati da potrošači nisu slabija strana na tržištu, kako je to definirano Nacionalnim programom zaštite potrošača, nego da su regulatori tržišta.

Sadašnja politika zaštite potrošača i organizacija zaštite prava potrošača nalaže udrugama za zaštitu potrošača da se zaštita potrošača institucionalizira.

Mreža potrošača Hrvatske je pokrenula aktivnosti da potrošači u Republici Hrvatskoj dobiju svoje institucije koje će štiti njihova prava. Mreža potrošača Hrvatske ustraje da svojoj Strategiji da se glas potrošača, preko udruga za zaštitu potrošača mora čuti  !

Nemojmo živjeti u zabludi da su Hrvatsku i ostale članice EU iz recesije izvukli političari. Potrošači su izvukli države iz recesije i zato kad nepravda postane pravilo, otpor je obveza potrošača.

MPH

Dubrovački
Međimurske novine
Net.hr
Regionalni plus